Politiekeurmerk

De certificeringsregeling Politiekeurmerk  Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de sociale  veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen en buurten en wijken.
De kans dat  een gelegenheidsinbreker uw woning links laat liggen, is twee keer zo groot als  deze voldoet aan de eisen van het PKVW.

Veiligheidsbeleving

Woninginbraak is een hardnekkige vorm van  criminaliteit, waarvan de gevolgen nog wel eens worden onderschat. Voor veel  mensen is een woninginbraak een traumatische ervaring.

De fysieke veiligheid hangt onlosmakelijk samen  met de veiligheidsbeleving. Daarom is het zo belangrijk dat het Politiekeurmerk  Veilig Wonen bestaat.

Houd de inbreker buiten

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een keurmerk  voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van  inbraakpreventie en sociale veiligheid. De werking is simpel. De eisen die het  keurmerk stelt, zorgen ervoor dat een inbreker langer de tijd nodig heeft om een  woning binnen te komen.

Het inbreken in een slecht beveiligde woning  duurt vaak maar 30 seconden. Een crimineel bedenkt zich dus wel twee keer voor  hij een woning probeert te betreden als dat is voorzien van het Politiekeurmerk.  De crimineel herkent deze woning aan de goede sloten, verlichting en  PKVW-raamsticker.

De inbreker

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) zorgt  ervoor dat een inbreker meer tijd nodig heeft om binnen te komen. Een inbraak  duurt vaak maar 30 seconden.

Uit onderzoek van het KLPD blijkt dat inbrekers  van steeds meer markten thuis zijn (1). Methodes van  inbrekers variëren van het openbreken van deuren of ramen tot het inzetten van  babbeltrucs.

Dadergroepen

Het KLPD schat in dat criminelen ongeveer een  kwart van de woninginbraken in georganiseerd verband plegen. Rondtrekkende  dadergroepen zijn verantwoordelijk voor minimaal 14 procent van de door de  politie opgeloste woning- en bedrijfsinbraken.

Mobiele bendes zijn vooral afkomstig uit Polen,  Litouwen en Roemenië en plegen inbraken door heel Nederland of zelfs Europa. Ook  onderzoekers van de Politieacademie concluderen dat er steeds meer  georganiseerde dadergroepen op het toneel verschijnen, die op grote schaal  inbraken plegen (2).

Gelegenheidsinbreker

Wel blijven gelegenheidsdaders nog steeds  verantwoordelijk voor het grootste deel van de inbraken. Deze  gelegenheidsinbrekers komen in actie als ze een pand zien waar op eenvoudige  wijze wat te halen is. De inbraakmethode is  simpel. Een gelegenheidsinbreker werkt met klein materiaal: een tang of een  schroevendraaier. Vervolgens wil hij maar één ding: snel zijn slag slaan.

Aan goede verlichting, oplettende bewoners en  buren en aan degelijke ramen en deuren heeft de gelegenheidsinbreker een hekel.  Hang- en sluitwerk dat voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen  zorgt ervoor dat het de inbreker zeker drie minuten moeilijker wordt gemaakt om binnen te komen. Vrijwel altijd lang  genoeg om hem weer te doen laten afdruipen

Besmettingsgevaar

Uit onderzoek is  gebleken dat het regelmatig voorkomt dat er in de omgeving waar is ingebroken op  een later tijdstip ook in andere huizen wordt ingebroken. De dader kent  inmiddels de soorten huizen, de gebruikte sloten, de weg en vluchtroutes en de  mogelijke buit. Dit wordt ‘besmettingsgevaar’ genoemd. Is er bij u in de buurt  ingebroken, dan is het dus extra belangrijk om preventieve maatregelen te nemen.

pkvw-logo
Voor informatie kunt u altijd contact met ons  opnemen.

P.K.V.W bedrijf  John van Hemert.