De certificeringsregeling Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de sociale veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen en buurten en wijken.
De kans dat een gelegenheidsinbreker uw woning links laat liggen, is twee keer zo groot als deze voldoet aan de eisen van het PKVW.
Veiligheidsbeleving
Woninginbraak is een hardnekkige vorm van criminaliteit, waarvan de gevolgen nog wel eens worden onderschat. Voor veel mensen is een woninginbraak een traumatische ervaring.
De fysieke veiligheid hangt onlosmakelijk samen met de veiligheidsbeleving. Daarom is het zo belangrijk dat het Politiekeurmerk Veilig Wonen bestaat.
Houd de inbreker buiten
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. De werking is simpel. De eisen die het keurmerk stelt, zorgen ervoor dat een inbreker langer de tijd nodig heeft om een woning binnen te komen.
Het inbreken in een slecht beveiligde woning duurt vaak maar 30 seconden. Een crimineel bedenkt zich dus wel twee keer voor hij een woning probeert te betreden als dat is voorzien van het Politiekeurmerk. De crimineel herkent deze woning aan de goede sloten, verlichting en PKVW-raamsticker.
De inbreker
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) zorgt ervoor dat een inbreker meer tijd nodig heeft om binnen te komen. Een inbraak duurt vaak maar 30 seconden.
Uit onderzoek van het KLPD blijkt dat inbrekers van steeds meer markten thuis zijn (1). Methodes van inbrekers variëren van het openbreken van deuren of ramen tot het inzetten van babbeltrucs.
Dadergroepen
Het KLPD schat in dat criminelen ongeveer een kwart van de woninginbraken in georganiseerd verband plegen. Rondtrekkende dadergroepen zijn verantwoordelijk voor minimaal 14 procent van de door de politie opgeloste woning- en bedrijfsinbraken.
Mobiele bendes zijn vooral afkomstig uit Polen, Litouwen en Roemenië en plegen inbraken door heel Nederland of zelfs Europa. Ook onderzoekers van de Politieacademie concluderen dat er steeds meer georganiseerde dadergroepen op het toneel verschijnen, die op grote schaal inbraken plegen (2).
Gelegenheidsinbreker
Wel blijven gelegenheidsdaders nog steeds verantwoordelijk voor het grootste deel van de inbraken. Deze gelegenheidsinbrekers komen in actie als ze een pand zien waar op eenvoudige wijze wat te halen is. De inbraakmethode is simpel. Een gelegenheidsinbreker werkt met klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Vervolgens wil hij maar één ding: snel zijn slag slaan.
Aan goede verlichting, oplettende bewoners en buren en aan degelijke ramen en deuren heeft de gelegenheidsinbreker een hekel. Hang- en sluitwerk dat voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen zorgt ervoor dat het de inbreker zeker drie minuten moeilijker wordt gemaakt om binnen te komen. Vrijwel altijd lang genoeg om hem weer te doen laten afdruipen
Besmettingsgevaar
Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig voorkomt dat er in de omgeving waar is ingebroken op een later tijdstip ook in andere huizen wordt ingebroken. De dader kent inmiddels de soorten huizen, de gebruikte sloten, de weg en vluchtroutes en de mogelijke buit. Dit wordt ‘besmettingsgevaar’ genoemd. Is er bij u in de buurt ingebroken, dan is het dus extra belangrijk om preventieve maatregelen te nemen.
Voor informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.
P.K.V.W bedrijf John van Hemert.